Deprecated: strripos(): Non-string needles will be interpreted as strings in the future. Use an explicit chr() call to preserve the current behavior in /home/admin/public_html/ton-adm/includes/connect.php on line 93
Паркет срещу ламинат

Паркет срещу ламинат

През последните години особено популярни у нас станаха ламинираните паркети. В зависимост от начина на монтаж ламинираните паркети се делят на две групи. Единият вид се поставя с използване на лепило, а другият се сглобява (като детски конструктор).

Мненията на специалистите кой вид е по-качествен са разделени. Защитниците на използването на лепило твърдят, че то защитава фугата от проникване на вода и прах под настилката. При втория вид за предимство се смята бързият монтаж.

Сглобяващият се ламинат може и да се лепи, но първият вид може да се монтира само с лепило и ремъци за притягане. На пазара вече има ламинат система ЛОК, който може да се монтира и по двата начина (с и без лепило).

Според конструкцията на корпуса (носещата плоскост) ламинатите са 3 основни вида - ПДЧ (пресовани дървесни частици), MDF (меки дървесни частици) и НDF (твърди дървесни частици). Горният слой на ламинирания паркет е от износоустойчиво синтетично покритие. Важен е материалът, от който е направена носещата плоча и класът на износоустойчивост. За НDF-паркетите той е най-малко 23 (31).

Най-голямото предимство на ламинирания паркет е богатството на цветовата гама. В момента у нас на пазара се предлагат около 150 цвята. Дори могат да се направят разцветки, имитиращи дърво за видове, които не съществуват в природата. При естествените паркети е невъзможно да се постигне такова разнообразие - там заедно с екзотичните видове се предлагат около 15 цвята.

Ламинатите имат и голямото предимство на лесния монтаж, който е и на сравнително ниска цена и се и се извършва в една стая за няколко часа. 

За класическите паркети при качествен монтаж се изискват седмици, защото е необходима аклиматизация на материала. Ламинатите могат да се експлоатират почти веднага след монтажа. Ламинираният паркет не е вечна подова настилка. На запад се е наложил, защото лесно и бързо се подменя. В богатите страни семейство с нормални доходи може да си позволи да си подменя ламинирания паркет средно на 4-5 години. При качествен монтаж в ненатоварени помещения (напр. спални) ламинатът може да издържи 10-15 години.

Важно условие е да не се мокрят. Избърсването може да става с влажен, но не и мокър парцал. Немалко фирми, занимаващи се с почистване, не знаят технологията на почистване на ламината. Използват вода под налягане и машини с абразивни дискове. За да няма проблеми с поддръжката на ламинираните паркети, трябва да се използва специален препарат.

Ламинираните паркети се делят на две основни групи - за домашно и за обществено ползване. Всяка от тях се разделя на три подгрупи - слабо натоварени, нормално и интензивно натоварени. Преди време износоустойчивостта на ламинатите се обозначаваше с броя на циклите за използване. Поради различните недобросъвестни интерпретации на този показател, производителите въведоха класове за износоустойчивост, означени с цифри. Означенията, започващи с числото 2 са за ламинат за домашно ползване, като цифрата след тях (1, 2 или 3) означава съответно подгрупата - 1 - за слабонатоварени, 2 - за нормално натоварени и 3 - за интензивно натоварени помещения. Например 23 е за за интензивно натоварени домашни помещения.

По подобен начин са означени и ламинатите, препоръчвани за монтаж в обществени помещения. Там първата цифра е 3. Клас 23 е напълно идентичен с 31, който е за слабо натоварени обществени помещения - обикновено офиси на фирми, които не работят с хора и имат малко персонал. Съответно 32 и 33 са класовете за нормално и за интензивно натоварени обществени помещения. В момента на пазара се продават главно клас 23, 31, 32 и 33. Класовете се дават от производителя като препоръчителни, но те не са задължителни за потребителя. Клиентите трябва да обърнат особено внимание на опаковката, която трябва да има съответните означения и етикети. Липсата им показва, че продуктът не отговаря на стандартите на ЕС.

В България нерядко се случва да се внасят подобни партиди ламинирани настилки. Купувачите са в правото си да искат сертификат за качество, който всеки търговец е длъжен да има. От особено значение за трайността на ламинирания паркет е състоянието на замазката под него. За да няма големи напрежения на огъване в елементите, тя трябва да е равна и суха. Под настилката се поставя подложка с дебелина 2 или 3 мм.

В България се продава полифлекс - прилича на порест найлон, наподобяващ дунапрен. Целта на подложката е да се избегне един от недостатъците на ламината - да няма кънтене при ходене. Предлага се и подложка с алуминиево фолио, което играе ролята на термоекран и подобрява изолацията.

При монтаж на ламинат върху равни дървени настилки (паркет или дюшеме) може да не се слага подложка. Във всички останали случаи тя е необходима.

Ще бъда кратък:

Предимства:

  1. Голям избор на цветове и шарки
  2. Лесен монтаж
  3. Достъпни цени
  4. Не се получава голяма разлика в нивата с коридора

Недостатъци:

  1. Лоша изолация
  2. Бързо износване
  3. Необходимост от идеална замазка
  4. Лоша влагоустоичивост
  5. При нараняване не подлежи на възстановяване

Ако решите да си положите ламиниран паркет проверете цената на первазите, по точно перваз, ъгъл, щипка, винт, дюбел и цена за монтаж. Тези неща на пръв поглед дребни увеличават доста цената. Като заключение ще кажа, че според мен е подходящ за помещения като кухня и коридори, тъй като това са малки помещения в които можете да си позволите да го сменяте през 3 до 5 години.

 

Производители